Editie 2023: Laat je zien

Maandag 13 maart is het feestelijke startsein gegeven voor de Week van het Verkeer in de Vervoerregio Amsterdam. Met het thema ‘Laat je zien’ zijn er van 13 – 17 maart speciale verkeersactiviteiten op 70 scholen in de Vervoerregio Amsterdam. Omgerekend doen er zo’n 10.000 leerlingen mee. Met de Week van het Verkeer vestigt de Vervoerregio Amsterdam extra aandacht op verkeerseducatie voor haar jonge inwoners.Op de Vuurvogel in Zaandam, het Spectrum in Amsterdam en de Willem Alexanderschool in Amstelveen ging maandag 13 maart om 8.45 uur de schoolbel, maar niet om naar de klas te gaan. De kinderen verzamelden zich met z’n allen op het schoolplein om daar samen met ouders, verzorgers, meesters en juffen de aftrap te geven voor de Week van het Verkeer. Deze drie scholen zijn dit jaar speciaal in het zonnetje gezet, want zij kregen uit handen van de wethouder verkeer en vervoer van hun gemeente het Verkeerslabel ‘Ster in het Verkeer’ uitgereikt.

 

Verkeerseducatie het hele jaar door
In totaal zijn er nu 113 scholen in de Vervoerregio Amsterdam die het Verkeerslabel ‘Ster in het Verkeer’ hebben ontvangen. Deze scholen zetten zich actief in voor de verkeersveiligheid van hun leerlingen. Gerard Slegers, lid van het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam, is groot voorstander van verkeerseducatie op school. Niet alleen geconcentreerd in één week, maar het hele jaar door. “Schoolgaande kinderen nemen al op jonge leeftijd deel aan het verkeer. Door kinderen direct het zelfvertrouwen te geven en te leren hoe je je veilig beweegt in het verkeer, wordt een goede basis gelegd voor hun deelname aan het verkeer. Nu en in de toekomst. Ouders en verzorgers spelen daarin een grote rol. Het begint al thuis met aandacht voor bijvoorbeeld een goede fiets, werkende fietsverlichting en kleding die voldoende opvallend is.” Slegers geeft daarbij wél aan dat een verkeersveiligere omgeving niet alleen de verantwoordelijkheid van schoolgaande kinderen is: “Je laten zien helpt, maar een verkeersveiligere omgeving vraagt net zo goed alert, bewust en zichtbaar gedrag van automobilisten en overige weggebruikers.”

Laat je zien!
Het thema van de Week van het Verkeer is dit jaar: Laat je zien. Zichtbaar zijn en opvallen in het verkeer is een onderdeel van een verkeersveiligere omgeving. De boodschap en tips aan de kinderen: zorg ervoor dat je altijd goed oplet en dat je opvalt in het verkeer. Een top 5 met tips laat zien hoe je dat kunt doen:

Top 5 tips Laat je zien in het verkeer

  1. Steek altijd je hand uit als je wilt afslaan
  2. Zorg voor werkende vaste fietsverlichting, voor wit/geel, achter rood
  3. Maak contact met de bestuurder als je wilt oversteken
  4. Blijf weg uit de dode hoek van een vrachtwagen
  5. Draag opvallende kleding

300 verkeersactiviteiten
Tijdens de Week van het Verkeer zijn er 300 verkeersactiviteiten op de 70 deelnemende scholen. Om er een paar te noemen: test je kennis in de interactieve video met Nina en Fedde, doe de verkeerschallenge, ervaar wat een vrachtwagenchauffeur ziet vanuit zijn cabine in de dode hoek-les, en de fietscompetitie KM-vreters waar kinderen de uitdaging aangaan zoveel mogelijk op de fiets naar school te komen en zo fietservaring op te doen.

Voortgezet onderwijs: Ogen op de weg
Gedurende deze week is er ook aandacht voor verkeersveiligheid op het voortgezet onderwijs. Leerlingen worden uitgedaagd om slimme keuzes in het verkeer te maken. Door met ze in gesprek te gaan over afleiding in het verkeer. En in en rondom scholen hangen er posters met de tekst ‘Ogen op de weg’. Hiermee wordt zowel tijdens als na de Week van het Verkeer bewustwording gecreëerd.

Overzicht aanvragen0
Geen projecten

Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Voeg je koptekst hier toe