Het verhaal van Verkeersouder Ingrid de Groot aan het woord

In Volendam heeft verkeer op de basisscholen volop de aandacht. Een hele actieve groep verkeersouders werkt samen om verkeersprojecten uit te voeren. Verkeersouder Ingrid de Groot vertelt over deze unieke samenwerking:

“Een jaar of 10/12 geleden besloot een aantal ouders dat het voor de verkeersveiligheid van onze kinderen binnen de gemeentegrenzen van Volendam goed was om te gaan samenwerken op het gebied van verkeer. Zo kwam het dat ik ruim 9 jaar geleden benaderd werd, omdat er voor de school
waar onze dochter heen ging nog geen vaste verkeersouder was. Van het een kwam het ander en samen met een vriendin werd ik verkeersouder voor de Blokwhere. De basis voor een goede samenwerking tussen de scholen was reeds gelegd en alle deelnemende verkeersouders doen nog altijd zeer actief mee.

“Samen moet je ervoor zorgen dat het werkt.”

We komen een aantal keren per jaar bijeen om onze plannen af te stemmen. Als we iets organiseren met betrekking tot verkeer dan doen alle Volendammer basisscholen daar aan mee. Vaste onderdelen die elk jaar aan bod komen zijn het dodehoekproject, de fietsverlichtingscontrole en natuurlijk het verkeersexamen. Daarnaast proberen we ieder jaar een extra thema toe te voegen, zoals het zebraproject of Jongleren in het verkeer.”

Extra hulp van ouders en bedrijven

“Achter elke verkeersouder staat een groep met vrijwilligers die hulp biedt. Dat komt vooral naar voren als wij het Verkeersexamen organiseren.  Een grote groep van 40 extra ouders staat dan paraat om de verkeersouders te helpen bij de controleposten, de EHBO of bij de start en finish. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze zijn er! Heel fijn dat we op hen kunnen rekenen. De meeste ouders zeggen nadien: ‘Tot volgend jaar he!’

Ook vanuit het bedrijfsleven van Volendam komt hulp. Elk jaar staat er voor de hulpouder/verkeersouder een heerlijk bakje koffie met wat lekkers klaar en voor alle kinderen een lekker ijsje. Zonder hulp van al deze mensen kunnen wij het niet! Samen moet je ervoor zorgen dat het werkt.”

Zenuwachtige blikken bij het verkeersexamen

“Omdat wij met 9 scholen tegelijk verkeersexamen afleggen spreek je al snel over zo’n 270 kids die dan op pad zijn. Vele zenuwachtige blikken dus, maar een luisterend oor bij de start en een oppeppend woordje onderweg doet wonderen.

Nog even en dan stopt mijn taak als verkeersouder, de opvolging staat al te trappelen. Met nieuwe frisse ideeën zullen ook zij proberen de kinderen veilig te laten deelnemen aan het verkeer. En ze weten mijn nummer, dus weg ben je nooit als je verkeersouder bent geweest in Volendam.”

Overzicht aanvragen0
Geen projecten

Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten