Tips voor thuis

Onderzoek toont keer op keer aan dat het belangrijk is dat volwassenen het goede voorbeeld geven als het gaat om gedrag in het verkeer. Dat betekent dus dat het meepakken van een stoepje, het rijden door rood, of het fietsen zonder werkende fietslichten eigenlijk allemaal no go’s zijn als je je voorbeeldfunctie in het verkeer serieus neemt. Kinderen nemen gedrag over, dus is het aan ouders en andere volwassen verkeersdeelnemers positief en veilig gedrag te laten zien, wat uiteindelijk weer kan leiden tot minder verkeersongevallen.

Maar ‘verkeersopvoeding’ is meer: het is ook samen kijken naar verkeersborden of samen praten over alcohol, drugs of lachgas in het verkeer. Het is leren je fiets te checken op mankementen en het is oefenen in de praktijk… zodat ook jouw kind straks een verantwoordelijke weggebruiker is.

Op deze pagina vind je dan ook allerlei tips en trucs, lessen en video’s om samen te praten over en oefenen in het verkeer. Handig in de ‘coronadagen’ waarin iedereen meer thuis is, maar ook erna, want straks begeven we ons weer volop in het verkeer… en hebben we  graag de lessen en regels paraat.

Tips en praktische informatie voor thuis

Tips
4 - 12 jaar
12 - 18 jaar

Tip 1

Op bijna alle basisscholen wordt gewerkt met een verkeersmethode. Naast deze methode heeft Veilig Verkeer Nederland verschillende lesmaterialen online beschikbaar gesteld

Bezoek website

Tip 2

In de Verkeerskrant kunnen kinderen leren over gevaarlijke verkeerssituaties, over de dode hoek en ze kunnen lezen, puzzelen en raden. Jullie kunnen zelfs samen een potje ganzenborden: je hebt gewacht op het groene licht, dus gauw drie stappen vooruit!

Bestand downloaden

Tip 3

Voor de leerlingen die zich voorbereiden op het theoretisch verkeersexamen, kun je oefenexamens maken. Heb je goed geoefend? Daag dan je ouders en vrienden uit voor de verkeersexamenquiz.

Bezoek site

Tip 4

Ga op verkeersbordenjacht!

Heb je alle beren in de buurt al gevonden? Goed zo, dan hebben we een nieuwe speurtocht voor je! De verkeersbordenjacht is leuk en leerzaam tegelijk. Hoeveel ‘hier moet je’-borden spot je in jouw buurt? En hoeveel verbodsborden? Weet je ook wat het bord betekent? De juiste betekenis van de verkeersborden vind je op de volgende website:

https://verkeersregels.vvn.nl/verkeersborden-en-tekens

Verkeersbordenjacht VRA

Tip 5

Zijn je kinderen al wat ouder? Maak je je wel eens zorgen of ze zich bewust zijn van hun rol in het verkeer? Team Alert verzorgt lessen en voorlichtingen in het onderwijs en bij openbare gelegenheden zoals festivals, beurzen of markten. Op de website van Team Alert vind je filmpjes, feiten en fabels, stellingen en informatie over diverse thema’s, waaronder ‘veilig op de weg’. Klik op onderstaande link om er eens een kijkje te nemen en wellicht leidt het tot een leuk gesprek aan tafel!

Bezoek website

Tip 6

We weten allemaal hoe het hoort in het verkeer: we focussen ons op de weg, doen ons fietslicht aan als we ‘s avonds op de fiets stappen, we regelen een Bob als we naar een feestje gaan en houden ons aan de maximum snelheid. Zijn er verkeersregels die jou wel eens ontglippen? Situaties waarin je niet meer zeker weet hoe het nu ook alweer zat? Doe de Verkeerscheck en ontdek in vijf minuten hoe goed je op de hoogte bent!

De Verkeerscheck is opgedeeld in vier thema’s: afleiding, fietsverlichting, alcohol en snelheid.

Succes!

Video SchoolTV 

Dode hoek 1: Filmpje over de dode hoek van de vrachtwagen. Twee jongens leren waar de dode hoek begint en wanneer de chauffeur van een vrachtwagen je weer kan zien. Hoe kun je veilig fietsen in de buurt van een vrachtwagen?

Bekijk video

Video SchoolTV 

Remweg vrachtwagen: Een vrachtwagen is groot, zwaar en log. Hoelang doet zo’n wagen erover om te stoppen?

Bekijk video

Video SchoolTV 

Verkeerslichten: Filmpje over het nut van verkeerslichten. Deze regelen dat het verkeer goed kan doorstromen en dat iedereen veilig over kan steken. Het filmpje bevat ook leuke weetjes over hoe de verkeerslichten via de computer worden aangestuurd.

Bekijk video

App ‘Gratis verkeersborden oefenen’

Leer verkeersborden kennen en oefen met het onthouden van de betekenis door het bordenspel te spelen.

Download app

App ‘Parking madness’

Leer voorzichtig in en uitparken zonder ongelukken.

Download app

App ‘Traffic Rush’

Voor kinderen in de leeftijd vanaf 9 jaar is de app ‘Traffic Rush’ ontwikkeld. Het is een simpel, strategisch spelletje waarin verkeersdeelnemers door drukke straten geleid moeten worden. Het doel is ongelukken te voorkomen. Maakt kinderen bewust van en alert op verschillende verkeerssituaties.

Bekijk de app

Verkeersquiz voor ouders en kinderen 

Wie weet er meer over het verkeer: jij of je kind? Dat ontdek je als je samen de verkeersquiz speelt. Daag elkaar uit! Wie weet leer je nog wat bij! Voor kinderen uit groep 3 t/m 6.

Speel de quiz hier.

Wheelie pop

Je telefoon gebruiken op de fiets? Geen goed idee. Toch lijkt het steeds normaler te worden. Speel de gratis Wheelie Pop game en race door vier supermooie en uitdagende werelden. Onderweg pimp je jezelf en je fiets door je verdiende punten in de shop te besteden.

Meer info over Wheelie pop? Klik dan hier. 

Uit de hoek 

Met ‘Uit de hoek’ wil Veilig Verkeer Nederland ouders via hun kinderen op een leuke manier leren waar de dode hoek van grote voertuigen zich bevindt. Natuurlijk komt ook aan bod hoe je je veilig gedraagt in dodehoeksituaties.

Je leest er hier meer over.

Ook in de doelgroep 12 – 18 jaar kunnen allerlei verkeersthema’s bespreekbaar gemaakt worden aan de hand van de volgende filmpjes en apps:

Video – Voorrang krijgen en nemen

Wie heeft er voorrang en houdt iedereen daar rekening mee? Altijd eerst wachten tot je ook echt voorrang krijgt, anders gebeuren er ongelukken.

Bekijk video

App ‘AutoModus’

In 68% van de verkeersongevallen speelt afleiding een rol. De smartphone is de belangrijkste veroorzaker hiervan. De AutoModus helpt je om je telefoon tijdens het rijden links te laten liggen.

Download app

App ‘Shotgun 360’

Als bijrijder ben je de ‘shotgun’ en heb je een aantal verantwoordelijkheden. In dit spel moet je op tijd signaleren en handelen, anders is het game over.

Download app

App ‘Verjo Bordentrainer’

Test je kennis van verkeersborden op een leuke manier.

Download app

Samen veilig onderweg

Volg je ons al op social media?

Heb je een vraag of ben je op zoek naar meer informatie?

Dan kun je altijd bij ons terecht! Wij zijn:

  • gevestigd aan de Jodenbreestraat 25, 1011 NH Amsterdam, postbus 626, 1000 AP Amsterdam
  • bereikbaar op telefoonnummer 020-5273654 (van maandag t/m vrijdag van 08:30 uur tot 17:00 uur)
  • altijd in voor mailcontact: info@verkeerenmeer.nl
Geabstraheerd beeld van moeder met kinderen op fiets
Overzicht aanvragen0
Geen projecten

Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten