Fietscontrole Sint Antoniusschool: Een jubileum… en het begin van een traditie

Al voor de vijfde keer organiseerden de verkeersouders van de Sint Antoniusschool in Amsterdam een fietscontrole. In het herfstzonnetje stonden ze klaar op het schoolplein om zo’n 60 fietsen (en twee steps) te controleren.

Verkeersouders Jehan Ermers en Leonie Guder-Vos vertellen: “De Sint Antoniusschool is een kleine buurtschool. We hebben rond 140 kinderen op school. Ervaring leert dat je altijd ongeveer de helft aan fietsen ter controle krijgt, vooral van de middenbouw.
Er zijn altijd lichtjes stuk en dit jaar hebben blijkbaar ook veel kinderen hard gerinkeld – we hadden nog nooit zo veel kapotte bellen! Dit jaar was het voor de vijfde keer dat we de fietsen op school hebben gecontroleerd, samen met onze fietsenmaker Joram Hartogs. Een klein jubileum dus! We hebben inmiddels een vast ritme gevonden: de eerste controleronde is voor lucht in de banden en het fietslicht, daarna koffiepauze en vervolgens de tweede ronde voor de fietsbellen en de extra’s, zoals reflectoren. Onze fietsenmaker focust in de tussentijd op de remmen, het stuur of andere problemen.

fietscontrolle meisje naast de fiets

Deze fietsen zijn weer dik in orde!

De kleuters op het schoolplein komen zo vaak mogelijk kijken en hebben altijd veel vragen voor ons.
En ieder jaar helpen meer kinderen van de bovenbouw spontaan mee bij het ‘inchecken’ van de fietsen in de ochtend. Noteer de naam en groep en zet de fiets netjes op het schoolplein neer… en weer de volgende: ‘Naam? Groep? Je fiets graag hier neerzetten!’

Volgend jaar weer, want het is inmiddels traditie!”

Fietscontrole De Bonkelaar: Een recordaantal fietsen gecontroleerd

Vlak voordat de wintertijd inging organiseerde een groepje enthousiaste ouders van De Bonkelaar de jaarlijkse fietsencontrole. Zoals altijd lag de nadruk op de verlichting. Verkeersouder Joris Crèvecoeur vertelt over de fietscontrole op basisschool De Bonkelaar in Amsterdam:

Nu de kinderen voor zonsopkomst naar school fietsen moet de verlichting in orde zijn. Dit jaar ontvingen we vooraf van Verkeer en Meer mooie fietscontrolekaarten. Daarmee konden we gestructureerd de fietsen controleren en eventuele gebreken achterop noteren, zodat daar thuis nog iets mee gedaan kan worden. Kleine reparaties hebben we zelf uitgevoerd, zodat de meeste kinderen met een ‘goed-bevonden’ fiets naar huis konden.

Op De Bonkelaar is er dit jaar veel aandacht voor verkeersveiligheid en dat was goed te merken in de opkomst. In totaal hebben we 91 fietsen nagekeken, een absoluut record!”

schoolplein vol fietsen

Gecontroleerde fietsen op basisschool De Bonkelaar

 

Samen veilig onderweg

Volg je ons al op social media?

Heb je een vraag of ben je op zoek naar meer informatie?

Dan kun je altijd bij ons terecht! Wij zijn:

Contact
Geabstraheerd beeld van moeder met kinderen op fiets