Amsterdam, 07 juni 2024 – Ontspannen en veilig op onze bestemming aankomen, dat willen we allemaal. Genoeg mensen beseffen dat dit vraagt om sociaal verkeersgedrag, blijkt uit onderzoek van Vervoerregio Amsterdam. Rekening houden met anderen levert rust, veiligheid, een goed gevoel én ruimte op. Toch doen we dit lang niet altijd. Verkeersdeelnemers geven als redenen aan dat ‘anderen ook geen rekening met ons houden’, ‘het vaak niet goed uitkomt’ en ‘asociaal gedrag geen gevolgen heeft’. We willen rekening met elkaar houden, zolang dit niet te veel moeite kost, concludeert Vervoerregio Amsterdam.
Maar hoe houd je rekening met de ander, wanneer je haast hebt en het extra druk is op de weg? Kortom: hoe vertoon je sociaal verkeersgedrag als het écht lastig wordt? En wat levert het je op? Daarover gaat de campagne Met elkaar overweg.
De oproep van deze campagne luidt: ‘Houd rekening met elkaar in het verkeer’. Het wordt namelijk steeds drukker op de weg en we hebben allemaal weleens haast, of een slechte dag. Door onderweg sociaal te blijven doen tegen elkaar, maken we het verkeer ontspannen en veiliger. Sociaal gedrag werkt zelfs aanstekelijk. Als jij je sociaal gedraagt, krijg je daar een positieve reactie voor terug. Zo zegt Tineke, geboren en getogen Amsterdamse, knipogend: “Nou, ik krijg weleens een glimlachje.”
Eigen rol erkennen
Volgens het onderzoek van VRA vindt 85% van de verkeersdeelnemers dat ze zelf voldoende opletten in het verkeer en dat ze rekening houden met anderen. Tegelijkertijd vindt slechts 31% dat anderen genoeg rekening met hén houden. Hierover zegt Noah uit Amsterdam: “Naar anderen wijzen is natuurlijk makkelijk, maar het is ook goed om na te gaan wat jouw rol is in het verkeer.” Onno uit Purmerend sluit zich aan bij Noah: “Als het druk is op de weg, zie ik vaak wel een gaatje. Zo van: dat lukt wel… Nou, dat lukt ook, maar eigenlijk moet ik gewoon op mijn beurt wachten en achter aansluiten, in plaats van snel nog even ervoor.”
Hoe kun je bijdragen aan een fijnere wegbeleving voor jezelf en andere verkeersdeelnemers? Met de volgende tips helpen we je op weg om veilig en ontspannen met elkaar overweg te gaan!
3 tips om rekening te houden met anderen
- Gedraag je voorspelbaar. Medeweggebruikers kunnen beter rekening houden met jou als ze weten wat je gaat doen. Zij verwachten geen spookrijders, mensen die door rood rijden of snel een binnenbocht nemen. Volg de verkeersregels en onderneem geen onverwachte acties, zo voorkom je schrikreacties bij anderen.
- Bedank je medeweggebruiker. Wist je dat positiviteit aanstekelijk werkt? Door een vriendelijk gebaar te beantwoorden met een glimlach, opgestoken hand of vrolijk knikje, zorg je direct voor positieve interactie met je medeweggebruiker. Een klein gebaar maakt een groot verschil!
- Kijk vooruit en blijf alert. Het gaat vaak mis als anderen iets onverwachts doen. Je schrikt, wijkt uit, of botst op een ander. Door vooruit en om je heen te kijken, zie je dit eerder aankomen. Concentreer je op de weg én op de ander, want zo laat je je niet verrassen.
Hoe rijd je als automobilist sociaal en veilig?
- Houd voldoende afstand. Geef je voorligger de ruimte door niet te bumperkleven. Haal fietsers en scooters in met een ruime bocht. Door elkaar ruimte te gunnen, geven we elkaar letterlijk meer lucht en ruimte om veilig door het verkeer te bewegen.
- Pas je snelheid aan. Pas je snelheid aan als de situatie erom vraagt, bijvoorbeeld in woonwijken, tijdens drukte, of vlakbij jonge, onvoorspelbare verkeersdeelnemers.
- Laat op tijd weten wat je gaat doen. Stop voor het zebrapad en voor rood licht en geef aan waar je heengaat met je richtingaanwijzer. Zo kunnen anderen rekening houden met jouw acties.
Hoe rijd je op de fiets, fatbike of scooter sociaal en veilig?
- Laat je zien of horen. Als mensen je niet aan zien of horen komen, dan kan dit tot schrikreacties en onveilige situaties leiden. Zorg daarom dat andere verkeersdeelnemers weten dat je er bent en wat je gaat doen. Zet je licht aan, steek je hand uit en gebruik je richtingaanwijzer. Wil je iemand inhalen? Rinkel je fietsbel, toeter een keer kort of roep vriendelijk dat je eraan komt.
- Geef elkaar zoveel mogelijk ruimte. De ruimte op de weg is beperkt. Geef elkaar waar mogelijk toch zoveel mogelijk lucht, om schrikreacties en valpartijen te voorkomen. Rijd bijvoorbeeld niet achter maar náást elkaar, haal niet in als er geen ruimte is en rijd met ruime afstand om anderen heen als je inhaalt.
Hoe loop je sociaal en veilig over straat?
- Loop op de stoep. Ga niet onnodig op een fietspad lopen. Zo hoeven bestuurders je niet te ontwijken en geef je hun alle ruimte.
- Loop het verkeer tegemoet, als er geen voetpad of stoep is. Wie rechts in de berm loopt, ziet niet wat er achter hem gebeurt. Loop daarom in de linkerberm, wanneer een voetpad of stoep ontbreekt. Zo kan elke tegemoetkomende bestuurder jou op tijd zien, en andersom.
- Wees zichtbaar. Maak contact met andere weggebruikers en zorg ervoor dat je gezien wordt! Ook als je officieel voorrang hebt, zoals bij een zebrapad. Twijfel je eraan of je gezien bent? Maak voor de zekerheid oogcontact. Better safe than sorry.
Hoe veiliger, hoe vriendelijker. Hoe vriendelijker, hoe veiliger.
Verkeer is een sociaal samenspel, waar iedereen invloed op heeft. Vooral automobilisten nemen gezamenlijk de meeste ruimte in, verplaatsen zich het snelst en zijn het vaakst betrokken bij ongelukken. Als bestuurder en verkeersdeelnemer heb je een belangrijke rol in het verkeer. Jouw gedrag bepaalt hoe een situatie afloopt en hoe anderen het verkeer ervaren. Met jouw inbreng maak je het verkeer naast veiliger ook vriendelijker. Hoe meer rekening jij namelijk houdt met andere verkeersdeelnemers, hoe sneller een ander rekening houdt met jou. Zo veranderen we irritaties of verkeersruzies in een glimlach en een compliment.