Met elkaar overweg campagne van start

Drukte en diversiteit in snelheid: Vervoerregio Amsterdam roept op tot sociaal verkeersgedrag

Kick-off regionale verkeersveiligheidscampagne ‘Met elkaar overweg’

Purmerend, 8 juni 2023 – Met een flitsende BMX-show, onder startschot van scholieren uit Purmerend, lanceerde Vervoerregio Amsterdam vandaag voor het tweede jaar op rij de campagne ‘Met elkaar overweg’, die inwoners oproept om extra rekening met elkaar te houden op de weg. Aanleiding voor de campagne is de toenemende drukte en diversiteit van vervoermiddelen, die met verschillende snelheden langs elkaar bewegen.

Op het plein van basisschool Kawama in Purmerend gaven drie leerlingen uit groep 8 het startschot voor de BMX-show van Dez Maarsen. Daarmee is de campagne ‘Met elkaar overweg’ officieel van start gegaan. De campagne is speciaal ontwikkeld om verkeersdeelnemers te stimuleren om rekening met elkaar te houden. Dat is hard nodig, door de grote snelheidsverschillen tussen verkeersdeelnemers in combinatie met de drukte op de weg.

Gerard Slegers (vicevoorzitter bestuur Vervoerregio Amsterdam) onderstreept het belang van deze campagne: “We werken constant aan een zo goed mogelijke infrastructuur, maar dat alleen is niet voldoende voor veilig verkeer op de weg. Op sommige punten is het simpelweg te druk. We zien steeds meer diversiteit in vervoermiddelen die in verschillende snelheden op dezelfde wegen en paden rijden. Dit vraagt om meer rekening te houden met elkaar. Meer geduld op te brengen. Alleen zo kunnen we ongelukken voorkomen.”

Verkeersveiligheid van levensbelang
Coen Lageveen (wethouder Verkeer gemeente Purmerend) voegt daaraan toe: “Ook in Purmerend zien we een grote verscheidenheid aan vervoermiddelen. Van scootmobiel tot auto, van kinderen op de fiets tot in de bakfiets en alles daartussen. In deze tijd van drukte op de weg en aan je hoofd terwijl je onderweg bent, is het belangrijk om je ervan bewust te zijn om rekening met elkaar te houden.”

Op de basisschool is verkeersveiligheid letterlijk van levensbelang. Kinderen kunnen niet vroeg genoeg beginnen met ervaring opdoen in het drukke en soms chaotische verkeer. Annemiek Langedijk (directeur Kawama): “Het is mooi om te zien dat veel ouders hier al aandacht voor hebben. Op school doen we dit ook door bijvoorbeeld het verkeersexamen. En we hebben aandacht voor de verkeerssituatie rondom de school, bij het halen en brengen. We willen allemaal dat onze kinderen veilig op school en weer thuiskomen.”

Fiets als verlengstuk van je lichaam
BMX-atleet Dez Maarsen liet op indrukwekkende wijze zien hoe je je soepel kunt bewegen in het verkeer, ook bij weinig ruimte op de weg. Dez: “Wat ik doe is natuurlijk niet iets wat een normale verkeersdeelnemer moet proberen op de weg. Ik zie mijn fiets als verlengstuk van mijn lichaam, ik moet als het ware één zijn met mijn fiets. Deze campagne krijgt van mij een vette plus. Deelnemen aan het verkeer vraagt ook een vorm van concentratie en controle over wat je doet op je vervoermiddel, net zo goed als wat ik in mijn shows laat zien.”

Onderzoek toont belang van campagne ‘Met elkaar overweg’
De drukte en sociaal gedrag op de weg leeft sterk onder de inwoners van Vervoerregio Amsterdam, zo blijkt uit een recente bevraging onder ruim vijfhonderd inwoners. 9 op de 10 inwoners geven aan dat ze ‘rekening houden met elkaar op de weg’ en ‘elkaar voldoende ruimte geven’ belangrijke thema’s vinden. Toch lukt het niet altijd om sociaal gedrag op de weg te vertonen. Stress, haast en drukte op de weg zijn redenen voor inwoners om zich soms minder sociaal in het verkeer te gedragen. Juist dan is het belangrijk rekening te houden met de behoeftes van anderen in het verkeer. De ‘Met elkaar overweg’-campagne maakt mensen hiervan bewust. Om het zo voor iedereen prettiger en veiliger te maken.

Herkenbare verkeerssituaties met concrete oproep
De campagne roept mensen op om juist op drukke momenten extra scherp zijn en hun gedrag aan te passen. We geven 5 tips om sociaal, veilig en relaxt aan het verkeer deel te nemen, ook bij drukte op de weg:

  1. Houd voldoende afstand tot anderen
  2. Wacht even met inhalen totdat je voldoende ruimte hebt
  3. Geef aan wat je gaat doen. Steek bijvoorbeeld je hand uit als je wilt afslaan
  4. Neem de tijd voor je reis en laat je niet gek maken als je een keer te laat komt
  5. Wees vriendelijk naar andere verkeersdeelnemers. Positiviteit is besmettelijk!

Dit soort kleine acties in het verkeer kunnen een groot verschil maken voor onze veiligheid en de sfeer op de weg.

De campagne ‘Met elkaar overweg’ loopt in juni en juli 2023 in alle 14 gemeenten van de Vervoerregio Amsterdam. Lees meer over de campagne en bekijk de straatinterviews op www.verkeerenmeer.nl/campagnes

Overzicht aanvragen0
Geen projecten

Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Voeg je koptekst hier toe