Fietsers zonder licht bedanken politie na staande houding

Fietsers zonder licht bedanken politie na staande houding

Politie en Vervoerregio Amsterdam de straat op voor veiligheid fietsers tijdens de AAN in het donker-campagne

Amsterdam, 7 december 2022 – Meer dan de helft van de inwoners van de Vervoerregio Amsterdam fietst wel eens zonder werkende fietsverlichting. Het licht is stuk, mensen vergeten het aan te zetten of hun losse lampjes liggen nog thuis of zijn gestolen. De afgelopen weken heeft de politie tijdens diverse veiligheidscontroles mensen staande gehouden, omdat zij in het donker zonder licht op fietsten. Om het voeren van goede fietsverlichting te stimuleren, deelde de politie voor- en achterlampjes uit. “Wij willen niets liever dan dat mensen weer veilig thuiskomen. Het uitdelen van fietslampjes helpt ons om daarover met mensen in gesprek te gaan. En daar krijgen we zelfs bedankjes voor”, zegt Mariska, brigadier bij de politie.

In het najaar controleert de politie in de Vervoerregio Amsterdam altijd extra op fietsverlichting. Mariska, die de afgelopen weken zelf bij enkele controles aanwezig was, zegt: “In het donker en met slecht weer zijn fietsers zonder verlichting niet te zien voor andere weggebruikers. Ze doemen op uit het niets. Levensgevaarlijk.” Mariska’s ervaring is dat mensen nog regelmatig te makkelijk denken over verlichting. Het op orde hebben van fietsverlichting is in de hectiek van alledag voor veel mensen gewoon een kwestie van vergeten. “Dat snap ik best. Toch zie ik liever dat mensen veilig thuiskomen in plaats van een ernstig ongeluk krijgen, omdat ze geen licht op de fiets hadden. Onze controles zijn echt niet bedoeld om zoveel mogelijk bekeuringen uit te schrijven. Het doel is om mensen bewust te maken van de gevaren en het verkeer veiliger te maken.”

Reacties verrassend positief

Als fietsers worden staande gehouden, omdat ze geen verlichting voeren, legt de politie eerst uit dat ze de controle doen voor hun eigen veiligheid. Een boete kost 60 euro. Wel krijgen fietsers tijdens deze handhavingsacties een nieuwe set lampjes en dan reageren mensen verrassend positief. Ze zien het als een cadeautje en roepen ‘bedankt’ als ze weer doorfietsen met de nieuwe lampjes aan. Tip van de politie: haal de lampjes van je fiets als je op straat parkeert. Je stopt ze zo in je tas of jaszak en de volgende keer hoef je niet uit te leggen dat ze gestolen zijn. En: het scheelt weer 60 euro.


Overzicht aanvragen0
Geen projecten

Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Voeg je koptekst hier toe