Bob jij ook op de fiets of scooter?

Bob jij ook op de fiets of scooter?

Zó kom je de hele zomer lang veilig thuis

Amsterdam, 11 augustus 2022 – De zomer is hét seizoen voor festivals en tuinfeestjes, voor lange dagen op het strand, in het park of op het terras. Ga je hier op de fiets of op de scooter naartoe? Weet dan dat één biertje of wijntje te veel al levensgevaarlijk kan zijn! Vervoerregio Amsterdam maakt ons bewust hoe je veilig thuiskomt, ook op een tweewieler. Je komt de Bob-teams deze zomer tegen op festivals en introductieweken voor studenten in de regio.

Alcoholgebruik zorgt ervoor dat verkeersdeelnemers hun vaardigheden overschatten en de risico’s onderschatten. De bekende ‘Bob, zeg het hardop’-campagne richt zich al jaren op niet-rijden onder invloed van alcohol. Veel mensen denken dat de campagne zich puur richt op veilig thuiskomen met de auto, maar ook op de fiets of scooter kan dat ene biertje of wijntje levensgevaarlijk zijn. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe groter het risico dat je een ongeluk veroorzaakt of zelf slachtoffer van een ongeval wordt. Met vier biertjes op is die kans vijftien keer zo groot, toont Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid aan. Bij acht biertjes is het risico op de fiets maar liefst zestig keer zo groot!

Nieuwe focus campagne Bob

Daarom richt Vervoerregio Amsterdam zich deze zomer met de Bob-campagne op verkeersdeelnemers op een tweewieler. Vicevoorzitter Vervoerregio Amsterdam, Gerard Slegers: “Lang niet iedereen weet dat je ook op de fiets of scooter maximaal twee alcoholische drankjes mag drinken volgens de wettelijke limiet. Dat is dezelfde limiet als voor automobilisten. Bedenk dus voordat je op pad gaat hoe je veilig thuiskomt. Bob ook als je op de fiets of scooter op pad gaat. Of stap in het openbaar vervoer, neem een taxi of laat je ophalen. Zo breng je jezelf en anderen niet in gevaar in het verkeer.”

In gesprek op festivals

De verkeersveiligheidscampagne loopt van juli tot en met half september 2022, in alle 14 gemeenten van de Vervoerregio Amsterdam. Op lokale evenementen gaan jongerenvoorlichters in gesprek over alcoholgebruik in het verkeer. Ze laten weten hoe je ook op de fiets of scooter veilig thuiskomt, en maken je bewust van simpele en veilige alternatieven. De voorlichters zijn aanwezig op het Diemer Festijn, de Feestweek Aalsmeer, het Zinin Jordaan Festijn en het Zomerfeest in Spaarndam. Ze staan ook op de informatiemarkt van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Overzicht aanvragen0
Geen projecten

Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten