VVN Opfriscursus

Goede verkeerskennis is de basis voor veilige deelname aan het verkeer. Veel senioren hebben jaren geleden hun rijbewijs behaald en verdiepen zich daarna niet meer in de verkeersregels en eventuele wijzigingen. Het verkeer wordt drukker en verkeersregels veranderen. Daarnaast verandert sluipenderwijs ook de fysieke conditie van senioren. In de opfriscursussen zien we dat situaties over voorrang, rotondes en verkeersborden als lastig worden ervaren.

De VVN opfriscursus auto geeft senioren uitleg over de huidige verkeersregels. Verkeersregels veranderen en deze bereiken niet altijd de senioren die al zo lang hun rijbewijs hebben. Daarbij sluipen er gewoonten in, die weliswaar vaak goed gaan, maar ook gevaarlijk kunnen zijn. Tijdens de opfriscursus wordt in twee dagdelen de theorie besproken, maar ook gedrag en houding in het verkeer. Deze zijn minstens zo belangrijk voor verkeersveiligheid. Indien gewenst, kunnen senioren daarnaast ook een praktijkles boeken voor een rit in de eigen auto. Senioren zijn zich dan weer bewust van de eigen vaardigheden en de huidige regels. Tevens hebben zij geleerd dat het eigen gedrag in het verkeer minstens zo belangrijk is als het kennen van de regels.

Aan deze leerdoelen wordt gewerkt door bij de cursisten:

  • kennis van verkeersregels van veelvoorkomende verkeerssituaties te verbeteren;
  • aan te leren verkeerssituaties goed in te schatten, waarbij men weet welke gevaren en risico’s hier kunnen optreden en wat hun eigen rol hierbij is;
  • een check te doen van en advies te geven over de rijstijl tijdens een praktijkrit.

De succesvolle online opfriscursus voor het testen van de verkeerskennis – http://www.vvn.nl/opfriscursus – kan iedereen thuis gratis doen. Er is een korte versie beschikbaar en een uitgebreide test, waarbij deelnemers direct feedback krijgen op de vragen. Deze wordt betaald vanuit de subsidie vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Senioren die meer verdieping willen, kunnen zich aanmelden via www.vvn.nl/opfriscursussen voor de zeer succesvolle opfriscursus in de buurt.

Categorieën: ,