foto achterlicht fiets

Show Yourself

Met Show Yourself worden jongeren op een leuke manier bewust van hun kwetsbare positie op de fiets en het belang van fietsverlichting.

Tijdens Show Yourself gaan de gastdocenten het gesprek aan met scholieren en studenten. Op deze manier komen zij erachter wat de sociale norm is omtrent fietsverlichting. Een aantal jongeren krijgen een virtualrealitybril op met een 360-gradenfilmpje over fietsverlichting. In dit filmpje kijken ze vanuit het perspectief van een autobestuurder en zien ze het verschil tussen geen, slechte en goede fietsverlichting. De andere jongeren kijken mee op het scherm. Door het verschil te laten zien, zien jongeren in hoe slecht je zichtbaar bent zonder fietsverlichting en hoe je opvalt met goede fietsverlichting.

Na het ervaringselement gaan de jongeren de deal aan om voortaan met verlichting te fietsen. In de videotraining krijg leerlingen acht verschillende verkeerssituaties te zien die ieder inleiden met een filmpje waarin ze actief deelnemer zijn op de weg. Voordat er een incident plaatsvindt, gaat het beeld op zwart. De jongeren voorspellen steeds hoe de situatie afloopt en sommen de mogelijke gevaren op. Hiermee trainen zij vaardigheden die lastig zijn voor jongeren, waaronder vooruitdenken in het verkeer.
Hierna volgt het onderdeel ‘Blikopener’, dat zich richt zich op het gedrag dat veel jonge bestuurders vertonen: te hard rijden. Middels quizvragen over hun eigen ervaring en een rollenspel, overtuigen zij zichzelf vanuit de rol waar zij zich in inleven om zich aan de maximale snelheid te houden.

  • Voor: leerlingen in de leeftijd van 15 t/m 17 jaar
  • Duur: 4 uur
  • Begeleiding: door gastdocent, aanwezigheid van begeleidende docent van school is vereist
  • Locatie: centrale plek binnen de school (bijv. aula)
  • Benodigdheden: stroompunt

De uitvoerende partij is TeamAlert

Overzicht aanvragen0
Geen projecten

Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Voeg je koptekst hier toe