Jong meisje op fiets steekt haar hand uit om richting aan te geven

Praktisch Verkeersexamen

Tijdens het praktisch Verkeersexamen wordt getoetst of de leerlingen (groep 7 of 8) de theorie goed kunnen toepassen in het echte verkeer.

Op hun eigen fiets leggen de leerlingen een realistisch parcours af in de eigen wijk of gemeente. Leerlingen fietsen de examenroute individueel, waarbij op verschillende controleposten hulpouders of vrijwilligers staan om de leerlingen te beoordelen. Voor het praktisch Verkeersexamen is geen landelijke dag bepaald. De scholen en organisatoren bepalen zelf wanneer het plaatsvindt, vaak in de weken na het theoretisch examen.

Examenroutes

De verschillende examenroutes zijn te vinden op onze site.

Bij het praktisch Verkeersexamen is een goede voorbereiding van de leerlingen belangrijk. De leerkracht kan in de klas de examenroute samen met de kinderen bekijken. Bespreek samen wat de moeilijke punten zijn.

Een belangrijke rol ligt daarnaast bij de ouders. Oefen de route samen met je kind een aantal keer voor de examendag.

VVN Fietscheck

Check jouw fiets! Voorafgaand aan het examen worden de fietsen van de leerlingen gecontroleerd bij de fiets controle. Alleen op een goedgekeurde fiets mogen zij aan het examen deelnemen.

Een veilige fiets is belangrijk wanneer je deelneemt aan het verkeer. Goed om regelmatig een check te doen of jouw fiets nog veilig is. Doe jij dit jaar mee aan het VVN praktisch Verkeersexamen?

Dan is deze check zelfs een voorwaarde om mee te mogen doen. Onze tip om dit tijdig te doen, want dan kan je iets nog (laten) repareren wanneer dit nodig is.

De online fietscheck doorloop je hier: https://vvn.nl/fietscheck

De organisatie van het examen

De praktische Verkeersexamens worden georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland en de gemeente. De school kan aansluiten bij dit examen. Het voordeel hiervan is dat dit organisatie- en materiaalkosten voor de school bespaart. Vaak zijn er (verkeers)ouders nodig die meehelpen om het examen mogelijk te maken. De school kan uiteraard ook zelfstandig een examen organiseren.

Voor alle organisatoren is er een handleiding ter ondersteuning bij het organiseren van het praktisch Verkeersexamen. Hierin lees je meer over de eisen die Veilig Verkeer Nederland stelt aan het examen, de route en een goedgekeurde fiets. Ook is er een handige app voor het digitaal beoordelen op de controleposten. Hiermee zien de ouders en vrijwilligers in één oogopslag waarop ze moeten letten en gebeurt het verzamelen van de resultaten een stuk sneller en gemakkelijker.

Bestellen voor scholen in Amsterdam

De gemeente Amsterdam organiseert haar eigen verkeersexamens. In de maanden januari t/m juni wordt het theoretisch Verkeersexamen afgenomen. Scholen in Amsterdam kunnen zich voor het praktisch Verkeersexamen aanmelden via deze link.

Scholen in de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Edam, Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn, Waterland, Wormerland en Zaanstad kunnen zich aanmelden via reserveringen.vvn.nl/reserveren kies voor de optie Kies de optie ‘Reserveren zonder inlog’.

Categorieën , , Tag
Overzicht aanvragen0
Geen projecten

Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Voeg je koptekst hier toe