Van 8 naar 1

De eerste dagen van een brugklasser op de nieuwe school zijn al spannend genoeg. Nieuwe school, klasgenootjes, vakken, leraren. Dan is het mooi als die nieuwe verkeersroute tenminste bekend terrein is en brugklasleerlingen veilig door het verkeer kunnen.  Met de special Van 8 Naar 1 krijgen de leerlingen inzicht in lastige verkeerssituaties op de route, veilig en onveilig fietsgedrag, een veilige fiets en fietsen in groepen. De special wordt uitgevoerd door een VVN-gastdocent.

Deze docent komt in de klas om met de leerlingen te praten over verkeersveiligheid en wat erbij komt kijken als je naar de brugklas gaat. Hierna gaan de leerlingen aan de slag met verschillende opdrachten. Dit gebeurt grotendeels zelfstandig of in kleine groepjes. Bij de praktijkopdrachten is hulp nodig van leerkrachten en/of (Verkeers)ouders. Eén van de opdrachten uit deze special is een thuisopdracht waarbij de leerling de school-thuisroute fietst met een ouder.

Het gaat in deze special om kennis van de verkeersregels en weten wat wel en geen slim gedrag is in het verkeer. De focus ligt op vaardigheidsontwikkeling en gedragsverandering. Het gaat er dus niet alleen om dat ze wéten hoe ze zich moeten gedragen, maar vooral dat deze wetenschap zich vertaalt naar gedrag. Het verkennen van de daadwerkelijke route en mogelijke verkeerssituaties waarmee de kinderen te maken krijgen, staat centraal. Na het volgen van de special kunnen de kinderen de route veilig afleggen. Daarnaast worden ze zich bewust van hun eigen gedrag en groepsgedrag tijdens het fietsen van de schoolroute. Een ander belangrijk doel van Van 8 Naar 1 is om, door middel van een thuisopdracht, de ouderbetrokkenheid te vergroten.

  • Voor: groep 8
  • Duur: 1 digibordles met praktijkopdrachten
  • Begeleiding: door gastdocent
  • Locatie: schoollokaal, maar ook de nieuwe school-thuisroute
  • Voorbereiding:
  • Benodigdheden: digibord, printbladen, antwoordbladen, handleiding voor de leerkracht

 

* Verplicht veld

Dezelfde module voor een ander leerjaar te bestellen? Dat kan. Vul de nieuwe gegevens in en klik op Module Aanvragen.

Categorieën: , Tags: ,