Ik stop voor zebra’s

Een gastdocent van Veilig Verkeer Nederland komt in de klas om met de leerlingen te praten over veilig oversteken en het zebrapad bij de school. De docent gaat met de klas in gesprek aan de hand van een interactieve quiz en legt uit dat je altijd op moet letten en pas over mag steken als je zeker weet dat de automobilist stopt. Je eigen veiligheid is natuurlijk het allerbelangrijkste. Ondanks dat automobilisten verplicht zijn om te stoppen, gebeurt dat helaas niet meer altijd. Leerlingen maken zelf een zebramasker dat tijdens de actie gebruikt kan worden.

Met de actie worden bestuurders attent gemaakt op het feit dat ze voorrang moeten verlenen aan overstekende voetgangers, of mensen die aanstalten maken om over te steken. De kinderen worden geïnformeerd over het gebruik van de zebra en veilig oversteken, en toetsen deze kennis tijdens de actie direct in de praktijk. De actie is altijd gericht op het belonen van goed gedrag. Er worden geen mensen staande gehouden.

VVN heeft een aantal materialen beschikbaar voor deze actie, zoals stickers, sleutelhangers en zebramaskers. Deze materialen zorgen ervoor dat de boodschap die de kinderen bij de aanhouding aan de bestuurder geven, ook daarna nog blijft hangen. De kinderen zullen zich de actie ook herinneren bij het zien van een zebramasker, sticker of één van de andere materialen.

  • Voor: groep 5 en 6
  • Duur: een eenmalige les van 45 minuten en een buitenactie van 60 minuten
  • Begeleiding: door leerkracht en (verkeers)ouder
  • Locatie: in de klas en bij het zebrapad
  • Voorbereiding: geen
  • Benodigdheden: digibord en zebrapad. Alle extra materialen worden geleverd en vergoed door de externe uitvoerende partij

* Verplicht veld

Dezelfde module voor een ander leerjaar te bestellen? Dat kan. Vul de nieuwe gegevens in en klik op Module Aanvragen.