Overzicht projectaanvragen

MONO, ongestoord onderweg

Social media en deelname aan het verkeer is een onverantwoorde en gevaarlijke combinatie. Toch komt dit gedrag veel voor en leidt dit volgens inschatting van de SWOV tot enkele tientallen slachtoffers per jaar. Door social media zijn vrienden, familie en collega’s altijd dichtbij. Soms iets te dichtbij. Zeker als je met een smartphone in de auto, op de motor, scooter of de fiets stapt. Elke keer als je een berichtje ontvangt, raak je even afgeleid van de weg. Gelukkig is er een simpele oplossing: je mobiel op stil zetten als je rijdt. Zo raak je niet afgeleid door telefoongeluiden. En kun je je beter concentreren op de weg. Dat is niet alleen veiliger voor jezelf, maar ook voor anderen.

De MONO campagne loopt in maart en april 2022 en richt zich op volwassenen 25+ én jongeren van 16 -25 jaar. Lees meer over MONO op www.mono.nl.

Onderzoek MONO telefoongebruik tijdens verkeersdeelname

Voor de MONO-campagne heeft Vervoerregio Amsterdam onderzoek laten doen naar het telefoongebruik tijdens verkeersdeelname binnen de 14 gemeenten van de Vervoerregio Amsterdam. De uitkomst van dit onderzoek is hier te lezen:

Inwoners Vervoerregio Amsterdam denken verleiding smartphone in het verkeer te kunnen weerstaan

Afleidingen onderweg kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen wanneer je deelneemt aan het verkeer. Hoe staat het nu eigenlijk met het telefoongebruik in het verkeer in de 14 gemeenten van de Vervoerregio Amsterdam?

Uit onderzoek in opdracht van de Vervoerregio Amsterdam blijkt dat de inwoners in de regio zich bewust zijn van de gevaren van smartphonegebruik in het verkeer. Bijna negen op de tien inwoners (87%) geeft aan gebruik van een mobiele telefoon (zeer) gevaarlijk te vinden tijdens het autorijden. Op de fiets vindt 77% dit (zeer) gevaarlijk. De meerderheid van de bestuurders geeft in het onderzoek dan ook aan de smartphone (bijna) nooit in het verkeer te gebruiken. Desondanks geeft ook een aanzienlijk deel van de ondervraagden aan wel eens een boete te hebben gehad voor het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het rijden: in de auto is dit het geval voor 27% van de bestuurders, op de fiets voor 9%.

“We beseffen dus allemaal dat het gevaarlijk is om onderweg afgeleid te worden, maar we handelen er nog niet naar. Dagelijks gebeuren nog te veel ongelukken en smartphones zijn daarbij de grote afleiders”, stelt Gerard Slegers, wethouder in gemeente Zaanstreek en vicevoorzitter van het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam. “Dit moet en kan anders. Het besef is er, nu nog het gedrag. Ongestoord onderweg, dat is waar we met zijn allen voor moeten gaan willen we de 0 verkeersslachtoffers halen in 2050.”

5 tips om MONO onderweg te gaan

  1. Stel je navigatie en muziek vooraf in, zo heb je je handen vrij tijdens het deelnemen aan het verkeer.
  2. Gebruik de niet-storen functie of soortgelijke app. Wil je voor bepaalde mensen, zoals je partner of kinderen, of in noodgevallen toch bereikbaar zijn?
    Zet ze in de uitzonderingen van de niet-storen functie!
  3. Laat mensen die jou toch willen bereiken weten dat je gaat rijden. Zo voorkom je dat ze je storen, of weten ze dat je op een later moment terugbelt of mailt.
  4. Leg je telefoon op een plek waar je niet bij kan, zodat je ook niet in de verleiding komt om tóch even te kijken.
  5. Kan een telefoontje écht niet wachten? Stop dan op een veilige plek, waar je ook andere weggebruikers niet hindert.

Interview RickFM met Gerard Slegers

Luister hier naar het interview van Gerard Slegers (Vervoerregio Amsterdam) met RickFM, de lokale radiozender in Uithoorn/De Kwakel. Een gesprek over hoe het komt dat mensen toch nog vaak de telefoon raadplegen tijdens het rijden en wat voor maatregelen je zou kunnen treffen om dit niet te doen.

Outdoor en online

In de maand maart en april is MONO zichtbaar in de buitenruimte met een outdoorcampagne. En via de social media kanalen wordt het thema onder de aandacht gebracht.

Lees meer over MONO op www.mono.nl

Overzicht aanvragen
Geen projecten

Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten