MONO

26 september – medio december 2022

WhatsApp stickerpakket

Om jouw vrienden, familie of collega’s te laten weten dat je onderweg bent, kan je onze  WhatsApp stickers versturen: download de stickers hier.

Meer informatie over de campagne lees je hieronder.

We zijn de hele dag bereikbaar. Dat kan praktisch en leuk zijn, maar heeft ook nadelen. Als je achter het stuur zit, of op de fiets. Want elke keer als je een berichtje ontvangt, raak je even afgeleid van de weg. Daarom is het belangrijk om geen berichten te lezen en te sturen tijdens het rijden. Dat is waar de MONO campagne zich op richt. MONO staat letterlijk voor één of alleen. In de campagne staat het voor met één ding bezig zijn: als je rijdt en fietst, houd je je aandacht op één ding en dat is het verkeer. 

Hoe rijd je dan MONO?

De verleiding voor jezelf wegnemen om te reageren kan op verschillende manieren. Kies er een die bij jou past. Je kunt je telefoon op Focus of op Niet-storen zetten, zodat je geen binnenkomende berichten ziet. Een andere manier is door met vrienden en familie af te spreken dat je niet reageert als je onderweg bent. Om dit makkelijker te maken, kun je van tevoren aangeven dat je deel gaat nemen aan het verkeer en geen berichten wilt ontvangen. Zo kom je niet in de verleiding om te reageren.

Mij nie appen

De nieuwe campagneslogan ‘Mij nie appen’ is gebaseerd op de afspraak die je met vrienden of familie maakt dat je onderweg bent en geen berichtjes gaat lezen. De slogan hint naar de populaire uitspraak ‘Mij nie bellen’.

Deze uitspraak is inmiddels ingeburgerd onder jonge mensen om aan te geven dat ze iets niet zien zitten. In deze campagne is de uitspraak doorvertaald om te laten zien dat het normaal is om elkaar niet te storen als je op de fiets of achter het stuur zit. 

Naast de focus op de verkeersdeelnemer, wordt hiermee ook de focus gelegd op de verzender van berichten. 

Anderen laten weten dat je onderweg bent? Klik hier om ons WhatsApp stickerpakket te downloaden!

Waarom is MONO rijden zo belangrijk?

Als je berichten verstuurt tijdens het rijden, word je op meer dan 1 manier afgeleid. Dit zorgt zelfs voor 3 verschillende vormen van afleiding: visueel, fysiek en cognitief.

  • Visuele afleiding: Je kijkt naar je scherm, in plaats van op de weg.
  • Fysieke afleiding: Je hebt één hand op je scherm, in plaats van twee handen aan je stuur. 
  • Cognitieve afleiding: Je bent met je hoofd ergens anders, in plaats van bij het verkeer.


Dit klinkt heel logisch en dat is ook wat MONO rijden zou moeten zijn. Rijd dus MONO, zodat je veilig deelneemt aan het verkeer.

Media-inzet

In de periode van oktober tot medio december 2022 is de MONO-campagne in de Vervoerregio Amsterdam zichtbaar op schoolboards bij onderwijsinstellingen, komt hij voorbij op de regionale en lokale radio en is hij online te zien. 

Vorige campagne(s) MONO

In maart-april 2022 hebben we onderzoek gedaan naar MONO rijden in Vervoerregio Amsterdam. Benieuwd naar de resultaten en de 5 beste tips om MONO onderweg te gaan? Klik dan hier.

Niets missen? Volg ons op Facebook en Instagram!

Overzicht aanvragen0
Geen projecten

Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Voeg je koptekst hier toe