Met elkaar overweg

Op weg naar weggebruikers die meer rekening houden met elkaar

Het is steeds drukker op de wegen en paden in onze gemeenten. En er is een steeds grotere verscheidenheid aan weggebruikers, die tegelijkertijd op weg zijn. Het gaat vaak goed, maar soms zitten weggebruikers elkaar in de weg. Groepen wielrenners die in een hard tempo langs wandelaars rijden. Fietsers die moeten opletten als er een snelle maaltijdbezorger langskomt. Allerlei vervoermiddelen die tegelijkertijd met verschillende snelheid oversteken. Dit soort situaties kunnen tot irritaties, conflictsituaties en in het ergste geval ongelukken leiden.

De regionale campagne ‘Met elkaar overweg’ is door de Vervoerregio Amsterdam in het leven geroepen om verkeersdeelnemers bewust te maken van de drukte en diversiteit in het verkeer én om hen te stimuleren om extra rekening met elkaar te houden op de weg.

Met elkaar overweg: meer rekening houden met elkaar in het verkeer

De drukte en diversiteit aan weggebruikers kan soms voor weinig ruimte en chaotische verkeerssituaties zorgen. Door rekening te houden met elkaar, maken we het bewegen op de weg voor iedereen fijner en veiliger. Denk hierbij aan andere verkeersdeelnemers extra ruimte geven, even wachten met inhalen en duidelijk communiceren wat je gaat doen. Bijvoorbeeld door een hand uit te steken of iemand voor laten gaan met een handgebaar.

Door rekening met elkaar te houden in het verkeer, ook bij haast of drukte op de weg, komen we allemaal meer ontspannen en veilig thuis. De ‘Met elkaar overweg’ campagne heeft als doel om alle weggebruikers hiervan bewust te maken én om hen te activeren om daadwerkelijk meer rekening met andere weggebruikers te houden.


Logo campagne Met elkaar overweg, met pay-off 'houd rekening met elkaar'

Hoe gaat het op straat in Vervoerregio Amsterdam?

Hoe ervaren inwoners van Vervoerregio Amsterdam de drukte in het verkeer? En, hoe kunnen we volgens hen meer rekening met elkaar houden? Wij gingen de straat op om hun verhalen te horen! Bekijk de video hiernaast.



Het verhaal achter de campagne

We willen allemaal op een fijne, ontspannen manier aan het verkeer deelnemen en veilig op onze bestemming aankomen. Tegelijkertijd is het soms druk op de weg, die we met heel veel verschillende mensen en vervoermiddelen delen.

Talloze automobilisten, fietsers, scooters en e-bikers die van A naar B gaan, ouders met kinderen op de bakfiets, wielrenners en hardlopers en mensen die gewoon even een rondje gaan wandelen of fietsen: we delen allemaal dezelfde weg.

Wanneer het druk is of wanneer er weinig ruimte is, kan het een uitdaging zijn om zonder botsingen of frustraties veilig op onze bestemming aan te komen. De een gaat nu eenmaal harder dan de ander. De een is gewoon een rustig rondje aan het fietsen, terwijl de ander haast heeft om de trein te halen. Dan zien we elkaar soms letterlijk even niet staan, terwijl we eigenlijk wél graag goed met elkaar overweg gaan.

Op elkaar letten en rekening met elkaar houden maakt het bewegen op de weg voor iedereen fijner. Bijvoorbeeld door duidelijk aan te geven dát je iets gaat doen en wát je precies gaat doen. Of door een andere verkeersdeelnemer wat extra ruimte of voorrang te geven. Of door even te wachten totdat je iemand veilig kunt inhalen.

Zo bewegen we ons allemaal meer ontspannen en veiliger door ons drukke kikkerlandje en gaan we goed met elkaar overweg. Dát geeft een goed gevoel.

Activerende campagne met herkenbare situaties

De campagne-uitingen hebben als doel om herkenning op te roepen bij de inwoners van Vervoerregio Amsterdam én om direct te activeren om in actie te komen, rekening met elkaar te houden.

De campagne-uitingen tonen concrete voorbeeldsituaties die herkenbaar zijn voor verkeersdeelnemers, met daarbij de oproep om rekening met elkaar te houden. We willen dat de doelgroep juist op deze momenten extra scherp is en denkt aan het vertonen van het gewenste gedrag: bijvoorbeeld rekening houden met omliggende verkeersdeelnemers bij drukte, even wachten met inhalen, een hand uitsteken bij het afslaan, enzovoort. Het overkoepelende thema ‘Met elkaar overweg’ benadrukt het gezamenlijke aspect. Het verwijst naar het gezegde ‘goed met elkaar overweg kunnen’, en ook naar het letterlijk met elkaar op de weg zijn.

Met elkaar overweg. FF erlangs? Houd rekening met elkaar
Met elkaar overweg. Haast? Houd rekening met elkaar
Met elkaar overweg. Druk op de weg? Houd rekening met elkaar?
Met elkaar overweg. Druk op de weg? Houd rekening met elkaar

Bovenstaande uitingen zijn op strategische locaties in Vervoerregio Amsterdam te zien. Online zijn ze zichtbaar via social media kanalen en diverse online media.

Onderzoek toont belang van campagne ‘Met elkaar overweg’

De drukte en sociaal gedrag op de weg leeft sterk onder de inwoners van Vervoerregio Amsterdam, zo blijkt uit een recente bevraging onder ruim vijfhonderd inwoners. 9 op de 10 inwoners geven aan dat ze ‘rekening houden met elkaar op de weg’ en ‘elkaar voldoende ruimte geven’ belangrijke thema’s vinden. Toch lukt het niet altijd om sociaal gedrag op de weg te vertonen. Stress, haast en drukte op de weg zijn redenen voor inwoners om zich soms minder sociaal in het verkeer te gedragen. Juist dan is het belangrijk rekening te houden met de behoeftes van anderen in het verkeer. De ‘Met elkaar overweg’-campagne maakt mensen hiervan bewust. Om het zo voor iedereen prettiger en veiliger te maken. Benieuwd naar meer onderzoeksresultaten? Lees meer in onze factsheet: klik hier.

Meer informatie:

  • De campagne loopt in juni en juli 2023
Niets missen? Volg onze Facebook- en Instagram-pagina!
Overzicht aanvragen0
Geen projecten

Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten