Met elkaar overweg

 Op weg naar weggebruikers die meer rekening houden met elkaar

In mei 2022 is een nieuwe, regionale campagne ‘Met elkaar overweg’ gelanceerd in de 14 gemeenten van de Vervoerregio Amsterdam.

Aanleiding voor deze campagne

Het is steeds drukker op onze wegen en paden. En er is een steeds grotere verscheidenheid aan weggebruikers die vaak tegelijk op weg zijn. Dit leidt regelmatig tot onderlinge frustraties, irritaties en in het ergste geval zelfs tot ongelukken. In 2018 besteedde Vervoerregio Amsterdam hier al aandacht aan, met de campagne ‘Aardig op weg’, die zich vooral richtte op groepen wielrenners in de omgeving van Ouderkerk aan de Amstel. Met de campagne ‘Met elkaar overweg’ wil Vervoerregio Amsterdam nu een bredere groep weggebruikers aanspreken. 

Meer rekening houden met elkaar

Doel van de campagne is om diverse weggebruikers aan te sporen om rekening te houden met elkaar. De campagne is gericht op álle weggebruikers. Van wielrenners tot automobilisten, gewone fietsers, maaltijdbezorgers, hardlopers, hondenuitlaters, motorrijders, e-bikers. 

En zo zijn er tegenwoordig nog veel meer soorten weggebruikers.

Met elkaar overweg - Campagne beeldmerk

 

Iedereen verdient z’n plek op de weg
Het gaat vaak goed, maar soms zitten weggebruikers elkaar in de weg. Grote groepen wielrenners die hard langs wandelaars rijden. Fietsers die moeten opletten als er weer een snelle maaltijdbezorger langskomt. Bezorgers die op hun beurt weer vinden dat ‘trage’ verkeersdeelnemers ze in de weg staan. En zo zijn er nog veel meer conflictsituaties te bedenken. We moeten met z’n allen nou eenmaal over de weg. Hoe fijn zou het zijn als we ook met z’n allen goed overweg kunnen?

Verkeersveiligheid vergroten door gedragsverandering

Het doel van de campagne is om weggebruikers bewust te maken van de ruimte die ze innemen op de weg, dat ze die moeten delen met anderen, en dat ze hun gedrag daarop moeten aanpassen. Zodat uiteindelijk de verkeersveiligheid verbetert, voor iedereen. Dus: meer rekening houden met elkaar, respect tonen, regels naleven… elkaar de ruimte gunnen. Het thema ‘Met elkaar overweg’ benadrukt het gezamenlijke aspect. Het verwijst naar het gezegde ‘goed met elkaar overweg kunnen’, en ook naar het letterlijk met elkaar op de weg zijn.

Verbinding dankzij een gedeeld reisdoel

De campagne werkt met vier duo’s die samen een afspiegeling vormen van allerlei soorten weggebruikers, van jong tot oud. Bijvoorbeeld een maaltijdbezorger en een automobilist. Die willen uiteindelijk allebei hetzelfde: op tijd zijn met of voor een warme maaltijd. Dat verbindt ze met elkaar. Dit soort gedeelde doelen vormen het uitgangspunt van de campagne.

Twee pijlers

In de uitingen wordt het gedeelde reisdoel benadrukt door de terugkerende zin: ‘We willen allemaal…’. Elke campagne-uiting sluit af met de oproep: ‘Gun elkaar de ruimte’. Deze uitnodigende zin geeft concreet aan welk gedrag van de doelgroep wordt verwacht.  Zo werkt de campagne met twee pijlers:
1. Gedeeld reisdoel, gevoel van eenheid, sympathie wekken – ‘We willen allemaal…’
2. Handelingsperspectief: ‘Met elkaar overweg’ en ‘Gun elkaar de ruimte’

Opvallende campagne met gesplitste beelden

In de campagne wordt in elke communicatie-uiting een gesplitst beeld getoond. Hier komen twee doelgroepen in het midden samen tot ‘één persoon’. Hiermee wordt benadrukt dat beide doelgroepen gelijkwaardig aan elkaar zijn: wat voor de ene groep geldt, geldt ook voor de andere. En dit laat ook nog eens zien dat elke weggebruiker verschillende rollen kan vervullen. Boven elke uiting staat de tekst ‘We willen allemaal…’. Het vervolg van deze zin verschilt per duo en benadrukt het gedeelde reisdoel. 

 

 

Met elkaar overweg

Benieuwd naar het persbericht over de kick-off in gemeente Haarlemmermeer? Klik hier.

Meer weten over de gronduitingen in recreatiegebieden in Noord-Holland? Lees dan hier verder.

Overzicht aanvragen0
Geen projecten

Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten