‘Met elkaar overweg’ 2024

'Met elkaar overweg'-campagne

Mei en juni 2024

De wegen zijn druk, ook in de gemeenten van Vervoerregio Amsterdam. We hebben te maken met veel weggebruikers en verschillende vervoermiddelen, jong en oud, snel en langzaam. En iedereen passeert elkaar. Denk aan het snelle voorbijrijden van fatbikers en e-bikers of wielrenners, of een auto die nét iets te dicht op je zit. Vaak houden we rekening met elkaar en hebben we voldoende ruimte om gevaarlijke situaties te voorkomen, maar soms gaat het ook nét niet goed. Irritaties of conflicten liggen op de loer en zorgen voor een minder prettige sfeer in het verkeer. Het is belangrijk om oog te hebben voor de weggebruikers om je heen: je deelt de weg immers met elkaar!

Om bewustwording te creëren over de drukte en diversiteit in het verkeer, en om weggebruikers aan te moedigen om meer rekening met elkaar te houden, is ook dit jaar de regionale campagne ‘Met elkaar overweg’ zichtbaar in de Vervoerregio Amsterdam.

Met elkaar overweg – het begint bij jezelf

In situaties met veel verkeer is het belangrijk om rekening te houden met een ander. Dit begint bij jezelf. Wil je er op je snelle tweewieler even langs? Zorg dat er voldoende ruimte is en verminder je snelheid. Wil je afslaan? Maak oogcontact (geef een glimlach 😉) en steek je hand uit of zet je richtingaanwijzer aan. Door te laten zien wat je gaat doen, je voorspelbaar te gedragen én om je heen te blijven kijken, maak je samen de situatie overzichtelijk en veilig.

Wij geven jou 3 tips om rekening te houden met anderen als je onderweg bent. Bekijk ze in de video hiernaast!

Win-win: geef het juiste voorbeeld! Grote kans dat medeweggebruikers een dergelijke situatie ook op een sympathieke manier aanpakken.

Dit alles met als doel om beter “met elkaar overweg” te gaan. Minder irritaties, meer vriendelijkheid, weggebruikers die rekening met elkaar houden en veiliger verkeer.

Waar kan je de campagne tegenkomen?

De campagne is op diverse manieren zichtbaar in de gemeenten van Vervoerregio Amsterdam: via outdoor borden, gronduitingen op het wegdek, social media, in de krant en online. Swipe hieronder door een aantal campagneuitingen heen!

Kick-off 

Tientallen wandelaars, fietsers en scooterrijders hebben op vrijdag 17 mei van 9:00 – 11:00 in het Vondelpark in Amsterdam meegewerkt aan een groot kunstwerk dat laat zien hoe mensen in de regio rekening met elkaar houden in het verkeer. Dit kunstwerk markeert de start van de campagne ‘Met elkaar overweg’ in de Vervoerregio Amsterdam, die inwoners oproept sociaal gedrag in het verkeer te vertonen. Het kunstwerk toont manieren om dit te doen, zoals richting aangeven, glimlachen na een vriendelijke actie of een bedankgebaar maken.

Melanie van der Horst (wethouder Verkeer gemeente Amsterdam en bestuursvoorzitter Vervoerregio Amsterdam) was ook aanwezig in het Vondelpark: “Op ieder voertuig kan je een stapje extra zetten om niet alleen zelf fijn en veilig door het verkeer te bewegen maar ook door anderen de ruimte te geven. Het was mooi om vandaag te zien en horen hoe onze inwoners dat willen doen.” 

Meer zien? Klik op de buttons hieronder om ons te volgen op social media.

Overzicht aanvragen0
Geen projecten

Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Voeg je koptekst hier toe