Ik val op! 2020

Uit metingen is gebleken dat in de regio Amsterdam slechts 50% van de fietsers met fietsverlichting rijdt. Dat moet anders. In de maanden oktober en november wordt daarom in de regio Amsterdam en in de rest van Nederland ‘Ik val op!’-campagne gevoerd om meer fietsers met licht te laten fietsen. Heb jij je fietsverlichting aan in het donker? Dan maak je minder kans op een ongeluk én voorkom je dat je een boete krijgt.

Om fietsverlichting onder de aandacht te brengen zijn er in deze maanden ‘Ik val op!’-uitingen zichtbaar. Naast outdoorreclame en social media-uitingen wordt gebruik gemaakt van speciale krijtuitingen. Deze krijtuitingen zijn zichtbaar op 300 fietspaden binnen de regio. Heb jij deze uitingen inmiddels al gespot? Iedere gemeente of organisatie kan daarnaast de campagne uitlichten door gebruik te maken van de poster of banner. Deze is te vinden op materiaal.ikvalop.nl. Zo besteden we samen meer aandacht aan fietsverlichting om verkeersongevallen te voorkomen.

Hoe zat het verder ook alweer met fietsverlichting?

  • Controleer voordat je weggaat of je fietsverlichting het doet.
  • Regel een setje extra fietslampjes, voor als je verlichting het plotseling niet meer doet.
  • Gebruik geel of wit licht als voorlicht en rood licht als achterlicht.
  • Let op: knipperend licht mag niet!

Deze campagne en acties zijn een samenwerking van de Vervoerregio Amsterdam en haar vijftien gemeenten, de politie, Veilig Verkeer Nederland en Team Alert. Online of op straat: je kunt er niet omheen.

In de maanden oktober en november wordt aandacht gevraagd voor de ‘Ik val op!’-campagne. Meer weten? Klik dan hier.