Check wat vaker je snelheid

Check wat vaker je snelheid: dat is de insteek van de campagne Snelheid in de Vervoerregio Amsterdam. Van de automobilisten geeft 40 tot 60% aan regelmatig te hard te rijden. Te hard rijden is een belangrijke veroorzaker van verkeersongevallen: naar schatting wordt een derde van de dodelijke ongevallen direct of indirect veroorzaakt door een te hoge snelheid. Om het streven van 0 verkeersslachtoffers in 2050 te behalen, moeten we onder andere de snelheid terugbrengen. Wanneer de gemiddelde snelheid daalt van 50 naar 49 km/uur, dus slechts 1 km/uur, zullen er naar verwachting al 5,9% minder doden en 4% minder ernstig gewonden vallen.

 

Doel campagne Snelheid

  1. Bewustwording van een te hoge snelheid bij automobilisten en motorrijders.
  2. Aanpassen van de snelheid in bepaalde situaties, zoals slecht weer en drukte.
  3. Bewustwording van een lange(re) remweg bij een hoge(re) snelheid.

 

Kleine overschrijding snelheid, grote gevolgen

De campagne richt zich op bestuurders die – voornamelijk binnen de bebouwde kom en op provinciale wegen – (een paar kilometer) te hard rijden, bewust of onbewust. Denk hierbij aan bestuurders die met het verkeer meerijden of waarbij de gedachten afdwalen. Stress of haast zijn ook vaak de oorzaak. Bij een hogere snelheid is de remweg langer, de reactietijd korter en een botsing harder. De volledige remweg is afhankelijk van de reactietijd van de bestuurder en de snelheid van een voertuig. De totale remweg bij 30 km/uur is 13,3 meter en bij 50 km/uur is dat 27,7 meter. Kleine overschrijdingen kunnen grote gevolgen hebben, zeker binnen de bebouwde kom waar bestuurders regelmatig in onverwachte verkeerssituaties terechtkomen. Hier krijgt de bestuurder vaak te maken met kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals kinderen, ouderen en fietsers.

In deze afbeeldingen zijn de gevolgen te zien van een te hoge snelheid. Zeker in onvoorziene omstandigheden in het verkeer, kan een te hoge snelheid al ernstige gevolgen hebben op de kwetsbare verkeerdeelnemers. De campagne richt zich daarom op automobilisten die de snelheidslimiet licht overtreden en maximaal 10 tot 15 kilometer per uur te hard rijden. Ook al lijkt het onschuldig, een kleine verhoging in de snelheid verhoogt de kans op een ongeluk met letsel of dodelijke afloop aanzienlijk.

 

Kom veilig Thuis geeft de volgende feiten

  • Ongeveer 1 op de 3 dodelijke verkeersongelukken komt door te hoge snelheid.
  • Als iedereen in Nederland zich aan de snelheidslimiet houdt, hebben we 25-30% minder letselslachtoffers.
  • Jaarlijks overlijden voetgangers en fietsers door overtredingen van bestuurders van 10-15 km boven de limieten van 30 en 50 km/u.
  • Een botsing met 50 km/u staat gelijk aan een val van 10 meter. Ter vergelijking: vanaf de 3e verdieping van een flatgebouw.
  • ABS verkort de remweg niet, maar houdt wel de auto beter bestuurbaar.

 

Benieuwd naar meer informatie over de kick-off van deze campagne? Lees hier ons persbericht van de remwegdemonstratie in Amsterdam.

Overzicht aanvragen0
Geen projecten

Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten