Bob zomer 2023

Zo kom jij veilig thuis deze zomer!

In de zomer gaan we er lekker op uit. Festivals, terrasjes, tuinfeesten, een gezellige BBQ met vrienden in het park of een dagje strand. Heerlijk! Maar, hoe kom je veilig thuis? Maak vooraf een Bob-afspraak en neem niet deel aan het verkeer nadat je alcohol hebt gedronken. Ook niet op een tweewieler.

Eén biertje of wijntje extra kan al te veel zijn om niet te mogen deelnemen aan het verkeer. Lang niet iedereen weet het, maar ook voor tweewielers geldt een alcohollimiet. Deelnemen aan het verkeer met (te veel) alcohol op is levensgevaarlijk. Voor jezelf en andere weggebruikers. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe groter het risico dat je een ongeluk veroorzaakt of erin terecht komt. Na 4 drankjes is die kans 15 keer zo groot. Na 8 drankjes loop je zelfs 60 keer zo veel risico!

Maak daarom voor je op pad gaat een Bob-afspraak. Met jezelf en met je vrienden. Denk na over veilige manieren om thuis te komen. Stap in het openbaar vervoer, blijf slapen, laat je ophalen of neem een taxi. Dan kan je de hele zomer lang genieten.

Bob ook als je een terrasje pakt

Wist je dat:

… de wettelijke limiet voor alcohol in het verkeer voor fietsers en scooters hetzelfde is als voor automobilisten?

… je op een tweewieler ongeveer twee glazen alcohol mag drinken. Dit komt overeen met 0,5 promille.

… bij een stijgend alcoholpromillage de kans op een ongeluk exponentieel meestijgt?

… hoe jonger je bent, hoe hoger het risico op een ongeval is als je onder invloed bent?

… de boete voor rijden op een (elektrische) fiets of (deel)scooter met te veel alcohol op 200 euro is?Bob in Vervoerregio Amsterdam

De verkeersveiligheidscampagne liep van juli tot en met half september 2023, in alle 14 gemeenten van de Vervoerregio Amsterdam. Op lokale evenementen gingen gedragsveranderaars in gesprek over alcoholgebruik in het verkeer. De gedragsveranderaars waren aanwezig op de volgende evenementen:

  • 23 augustus – Informatiemarkt Vrije Universiteit Amsterdam
  • 30 augustus – Intreeweek Universiteit van Amsterdam
  • 9 september – Veiligheidsdag Diemen
  • 9 september – festival Meerlive in Hoofddorp  

 Bob-beerpongspel

Tijdens de evenementen gingen onze gedragsveranderaars in gesprek met bezoekers over de effecten van alcohol tijdens verkeersdeelname. Ze bespraken alternatieven om veilig thuis te komen door het spelen van ons Bob-beerpongspel. Na dit spel, bedachten de deelnemers een plan om voortaan altijd veilig naar huis te gaan na het drinken van alcohol.

Ook waren er alcoholbrillen aanwezig, zodat deelnemers met nuchtere blik konden ervaren hoe alcohol hen beïnvloedt. Daarnaast maakten deelnemers kans op een avondje uit met vrienden in een limousine. Zie hieronder onze foto’s en video voor een sfeerimpressie.

 

 

Niets missen? Volg onze Facebook- en Instagram-pagina! 

Overzicht aanvragen0
Geen projecten

Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten