Skip to main content

Ben je Bob? Zeg het hardop! - winter

Stel, je drinkt een wijntje bij het eten en je moet daarna nog iemand thuisbrengen of ophalen. Of je baas haalt een fles wijn tevoorschijn die je écht moet proeven. Of je hebt een wedstrijd gewonnen en dat moet worden gevierd. Of… het is gewoon heel gezellig.

Om je te wapenen tegen dit soort verleidingen komt de Bob-campagne met een handige oplossing: Zeg aan het begin van de avond tegen de mensen met wie je bent dat je Bob bent. Dan geef je een duidelijk signaal dat je geen alcohol wil drinken. Zo wordt het makkelijker om Bob te blijven. Daar kun je mee thuiskomen, of je nu samen terugrijdt of alleen.

Risico’s van alcohol in het verkeer

Bob drinkt helemaal geen alcohol. Want als je eenmaal begint, wordt het steeds lastiger om ‘nee’ te zeggen. Dat komt niet alleen door de gezellige sfeer en het ‘groepsproces’, maar ook door het ontremmende effect dat alcohol heeft:

  • Elk glas alcohol geeft je zin in nóg meer alcohol.
  • Je voelt je zelfverzekerder en onderschat de risico’s en gevaren van rijden onder invloed van alcohol.
  • Je rijvaardigheid gaat na een paar glazen alcohol al flink achteruit. Je kan je moeilijker concentreren op het verkeer. Je reactievermogen neemt af en je hebt moeite om koers te houden.
  • Je wordt impulsiever en losser. Je zoekt de grenzen op van wat wel en niet mag.

Q&A Bob

Wist je dat?

  • 1 op de 5 verkeersslachtoffers het directe gevolg is van alcohol in het verkeer? In 2015 ging het om 75 tot 140 verkeersdoden en ruim 4.000 ernstig gewonden.
  • De Nederlandse politie bij alcoholcontroles jaarlijks 1 miljoen blaastesten afneemt?
  • Bijna alle Nederlanders vinden dat alcohol en verkeer niet samengaan?
  • Alcohol al na ongeveer 10 minuten je hersenen bereikt?

Wat is het probleem?
Nog steeds kruipen veel jongeren met alcohol op achter het stuur. Alcohol en verkeer gaan niet samen. Consumptie van alcohol heeft effect op het rijgedrag: de waarneming vermindert, de stuurtaak wordt slechter uitgevoerd, de reactiesnelheid neemt af, de bestuurder overschat eigen mogelijkheden en onderschat de risico’s. In 2015 was naar schatting 12 tot 23 procent van de verkeersdoden in Nederland het gevolg van alcohol. Dit komt neer op een aantal van 75 tot 140 verkeersdoden [1]. Rijden onder invloed is levensgevaarlijk: bij een alcoholpromillage van 1,5 is de kans op een verkeersongeval wel 20 keer groter dan wanneer ze nuchter autorijden. Een promillage van 1,5 staat gelijk aan ongeveer zeven glazen bier.

Jonge mannen tussen de 18 en 24 jaar zijn de grootste risicogroep: ze vormen slechts 4% van het totaal aantal rijbewijsbezitters, maar 29% van alle ernstig gewonde autobestuurders die alcohol hadden gebruikt, valt in deze doelgroep.

Wat doet alcohol met de rijvaardigheid?
Onder invloed van alcohol neemt de reactiesnelheid af, wordt het moeilijk om afstanden in te schatten en wordt het gezichtsveld beperkt (de zogenaamde tunnelvisie). Andere kenmerken zijn overschatting van het eigen kunnen en een gebrek aan zelfkritiek. Overmoedigheid en slechte prestaties zijn een gevaarlijke combinatie waardoor men bij ernstige ongevallen betrokken kan raken. Bestuurders brengen zo niet alleen zichzelf, maar ook hun inzittenden én andere weggebruikers in gevaar. Als je met meer dan 1,5 promille alcohol op in de auto kruipt, loop je een ongeveer tweehonderd keer zo groot risico om bij een verkeersongeval om het leven te komen.

Bloedalcoholgehalte*

Promille Staat gelijk aan Effect
0 – 0,5 1 – 3 glazen Ontspannen, ontremd, vrolijk. Polsslag en ademhaling versnellen, warm gevoel. Smaak, reuk en gezichtsvermogen gaan achteruit en je voelt minder pijn. Je eetlust neemt toe en je moet vaker plassen.
0,5 – 1,5 3 – 7 glazen Aangeschoten. Stemming en gedrag veranderen. Zelfoverschatting, vermindering van reactiesnelheid en coördinatie. Beoordelen van situaties gaat moeilijker. Tunneleffect.
1,5 – 3,0 7 – 15 glazen Dronken. Bovengenoemde effecten worden versterkt. Overdreven emotioneel gedrag, zelfkritiek verdwijnt. Pupillen vergroten.
3 – 4 15 – 20 glazen Laveloos. Zintuigen verdoven en je bent afwezig. Wat je hoort en ziet dringt nauwelijks tot je door.
4+ 20 – 25+ glazen Knock-out. Ademhaling en polsslag vertragen, je kunt in coma raken. Je bent in levensgevaar: je ademhaling stopt of je krijgt een hartstilstand.[1]

* Indicatie voor een ervaren drinker. Mensen die niet regelmatig drinken én jongeren, kunnen bij veel minder glazen een veel sterker effect verwachten.

[1] http://www.alcoholinfo.nl/publiek/veelgesteldevragen/resultaten/antwoord/?vraag=29203

Meer weten over de Bob-campagne? Klik dan hier.