AAN in het donker

AAN in het donker (november 2023 - januari 2024)

De meeste fietsers zijn zich bewust van het belang van fietsverlichting, maar toch wordt er te vaak zonder verlichting gefietst. Bijvoorbeeld omdat de verlichting is vergeten, de batterijen leeg zijn of omdat de verlichting kapot is of gestolen. Met alle veiligheidsrisico’s van dien. Nu de dagen weer korter zijn, is het een goed moment om fietsers eraan te herinneren om te zorgen voor werkende fietsverlichting én om deze tijdig aan te zetten.

Landelijke campagne fietsverlichting

De campagne AAN in het donker richt zich op het voeren van licht op de fiets conform regelgeving, met als doel ongevallen in het verkeer als gevolg van slechte zichtbaarheid te verminderen. Fietsers zijn een kwetsbare doelgroep in het verkeer. Daarom schenken we ook binnen de Vervoerregio Amsterdam aandacht aan deze campagne, om zo de verkeersveiligheid in de regio te vergroten. 

Wat zijn de regels?

Wat is eigenlijk ‘goede’ fietsverlichting? Bekijk de infographic hiernaast en de belangrijkste regels hieronder, 
en je weet of jouw verlichting en reflectoren in orde zijn.

 Belangrijke regels over de verlichting:

💡 Het achterlicht is rood, het voorlicht is wit of geel;

💡 Verlichting mag niet knipperen

💡 Losse lampjes mag je ook op je borst en rug dragen (witte voorlampjes op je borst, rode achterlampjes op je rug).

Fietsverlichting in Vervoerregio Amsterdam

In 2022 is een onderzoek uitgevoerd in Vervoerregio Amsterdam. In dit onderzoek vroegen we ruim 500 mensen naar hun gebruik van fietsverlichting. Hieruit blijkt dat de meeste fietsers wel fietsverlichting willen gebruiken en het belang hier ook van inzien, maar dat ze op het ‘moment suprême’, als het donker is, de fietslampjes alsnog zijn vergeten of hun verlichting vergeten aan te zetten.

Campagne activiteiten

Om fietsverlichting onder de aandacht te brengen, zijn we van 13 november 2023 tot 7 januari 2024 zichtbaar in de regio. Op maandag 13 november trapten we af met de actie ‘Fix je licht’, meer hierover onderaan deze pagina. Bijvoorbeeld door neon signs in de regio en inzet op social media. Ook werken we samen met influencers en zijn er handhavingsacties in samenwerking met politie. 

Wil jij ook aandacht geven aan de campagne, bijvoorbeeld op jouw school of in je organisatie? Maak dan je eigen AAN poster via https://aaninhetdonker.nl/.

Zo besteden we samen meer aandacht aan fietsverlichting om verkeersongevallen te voorkomen.

Zet je licht AAN

Ga je op pad met de fiets? We geven je vijf tips om altijd ‘AAN’ te zijn in het donker:

  1. Check voordat je vertrekt of je fietsverlichting werkt
  2. Neem extra lampjes mee als back-up
  3. Zet je verlichting al aan als het schemert
  4. Gebruik geel of wit licht als voorlicht en rood licht als achterlicht.
  5. Let op: knipperend licht mag niet!
 

Kick-off actie ‘Fix je licht’ 

Wie op 13 november in de buurt van het Haarlemmerplein in Amsterdam was, kon niet om de lange rij fietsers heen. Fietsers zonder goede verlichting kregen een reparatie aangeboden. Gratis. Met deze sympathieke actie trapt Vervoerregio Amsterdam de campagne ‘AAN in het donker’ af. De campagne moet fietsers aansporen om goede fietsverlichting te voeren voor hun eigen veiligheid en die van een ander. Goede verlichting verkleint de kans op een ongeval met 20%. Dus: wees zichtbaar en fix je licht!

Lees het hele artikel hier.

Heb jij je fietsverlichting AAN in het donker? Dan heb je minder kans op een ongeluk, kom je veilig thuis én voorkom je dat je een boete krijgt.
Overzicht aanvragen0
Geen projecten

Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten